Vaarroutes rondom Terherne

Vaarroutes rond Terherne, met je zeilboot of sloep op verkenning!

“Sinne, wille en in boat, better kinne jo it net krije”

Vrijwel alle steigers zijn vrij om aan te leggen, even de benen te strekken, je zonden te overdenken en er een biertje op te nemen, voor de schipper dus een watertje 😉 Watersport is plezier!

Maar let op, aanleggen bij restaurants en terrassen is soms alleen toegestaan bij gebruik van consumpties aldaar. Rondom het Sneekermeer zijn de meeste steigers vrij, ook op het Starteiland mag vrij aangemeerd worden. Er zijn uitzonderingen, informeer ernaar op de locatie. Waterkaarten voor langere tochten verkrijgbaar bij het Kameleon VVV kantoor bij de brug.

Belangrijk:

  • Het kan op sommige plekken ondiep zijn.
  • Rietvaren is niet toegestaan
  • Op het water helpt men elkaar, een ‘sleepie’ of andere pechhulp, beetje benzine, is wel zo aardig!
  • Vaar veilig en NIET te snel, dat is alleen toegestaan bij de ‘waterski – cq snelvaarbaan’ (bovenin op de kaart)
  • In het Prinses Margrietkanaal is het niet toegestaan om op te kruisen/laveren – zeilen alleen bij gunstige wind – vaar rechts vanuit het midden. Het PM richting Grou is NIET geschikt voor rubberbootjes/kleine plastic bootjes/roeibootjes !!
  • Aan de steigers van ‘de Fryske Marren’ staan bordjes hoeveel uur/nachten je er mag blijven liggen met je boot

Heel belangrijk:

De sluis van Terherne van BEIDE kanten gezien de rechter doorgang gebruiken. Zeilboten moeten een motor (BB motor) standby hebben. Kijk ACHTER je, er kan beroepsvaart aankomen, die hebben altijd voorrang. Zie je zo’n grote jongen richting sluis varen wacht dan even en ga daarna pas zelf de sluis in.

Het Zeilboek - De leidraad voor zeilers - J. Peter Hoefnagels

 

INFO voor zeilers: ( info van de website ‘vaarwinkel.nl‘ ) 

Veel plezier in het zeilen en er meer van willen weten? Als zeiler is o.a. het boekje ‘Het ZEILBOEK- DE LEIDRAAD VOOR ZEILERS’ van J. Peter Hoefnagels een goede basis om te leren, met duidelijke illustraties! Enthousiast geworden, beter leren zeilen of zelf zeilinstructeur worden? Kijk bij CWO ( Commissie Watersport Opleidingen) en leer hoe je beter wordt in theorie maar ook in de praktijk, doen! En kom dan als instructeur terug naar Fryslan, wij kunnen altijd goed instructeurs gebruiken!

 

 

 

INFO voor motorboten/sloepen: ( info van de website ‘vaarbewijzen.nl‘ ) 

Hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs

Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs?  Op deze vraag kun je niet 1, 2, 3 een antwoord geven. Dat komt omdat het binnenvaartpolitiereglement niet spreekt over het aantal kilowatt (kW) van de motor, maar van de maximaal haalbare snelheid van de boot. Deze is zonder vaarbewijs 20 km per uur.
Maar de snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken, zoals de bouw van de sloep, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Indien uw boot namelijk lang in het water ligt krijgt deze aangroei, een zogenaamde baard.

Er is niet een tabel waaruit je aan de hand van de gegevens van de boot het vermogen van de motor kunt aflezen om binnen de grens van 20 km. per uur te blijven. Mogelijk kan de fabrikant je nadere informatie verschaffen.

Je kunt natuurlijk een lichtere buitenboordmotor achter je sloep plaatsen, zodat deze de 20 km/uur niet haalt. Het voordeel is dan dat je geen vaarbewijs nodig heeft. Echter, daar kleven ook wat nadelen aan. Denk maar eens aan je vaargebied. Blijf je alleen op de beschutte binnenwateren varen of wil je ook wat langere tochten gaan maken met de sloep? Misschien wil je ook meerdere mensen meenemen.
Een te lichte motor heeft dan mogelijk een nadelige invloed op uw vaargenot. Op sommige wateren moet je bovendien een minimale snelheid van 6 km per uur kunnen halen, ook tegen de wind of tegen de stroom in. Een te lichte motor kan dan ten koste gaan van jouw veiligheid en die van je reisgenoten.

Wat is de leeftijd voor het varen met een motorboot?

Het gaat er niet om hoe hard je vaart. Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen.

  • van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*.
  • van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn.
  • vanaf 20 km/uur is de minimale leeftijd 18 jaar.

* op de relatieve “rustigere vaarwegen” moet je minimaal 12 jaar zijn wil je met een motorboot varen die een maximale snelheid van 13 km/uur kan bereiken. Wil je op de “drukke” rivieren uit het RPR gebied varen, moet je 16 jaar zijn.

X